Tandheelkunde

Gebitsreiniging en specialisaties

Tandheelkunde

Onze kliniek is uitgerust met een aparte ruimte en moderne apparatuur voor tandheelkundige ingrepen. Onze behandelingen bestaan uit het reinigen van het gebit, het maken en beoordelen van dentale röntgenfoto’s en het extraheren van tanden en kiezen (het trekken van tanden en kiezen). Ook voor preventieve gebitsverzorging kunt u bij ons terecht. Naast het gebit van uw hond en/of kat, behandelen wij ook het gebit van uw konijn en/of knaagdier.

Omdat er tussen dierenklinieken grote verschillen bestaan in de manier van werken, leggen wij hieronder uit wat onze kliniek onderscheidt van anderen.

Onze werkwijze

Op onze kliniek plannen we de gebitsbehandeling altijd in twee delen. In het eerste deel gaat de tandheelkundige assistente het gebit schoonmaken, röntgenfoto’s maken en het gebit geheel beoordelen met behulp van een pocketsonde.

Indien er GEEN afwijkingen worden gevonden tijdens deze eerste behandeling, komt u terug op controle bij de assistente en gaan we u helpen de tanden ook in de toekomst zo goed mogelijk gezond te houden.

Indien er WEL afwijkingen gevonden worden, plannen we een afspraak in bij de tandheelkundig assistente. Hij/zij zal de foto’s met u te bespreken, nadat de dierenarts ze heeft beoordeeld en een prijsopgave heeft gemaakt voor de vervolgbehandeling. Deze tweede behandeling, waarin we de aangedane tanden en/of kiezen gaan trekken, plannen we 2-6 weken na de reiniging in bij de tandheelkundige chirurg.

 

Hieronder leggen we u uit waarom we deze gebitsbehandeling in twee delen doen.

  • In sommige gevallen blijkt tijdens de beoordeling dat de tanden en/of kiezen die op het eerste gezicht getrokken moesten worden toch kunnen blijven zitten. Anderzijds kan het zijn dat tijdens de beoordeling blijkt dat er meer tanden of kiezen aangedaan zijn dan vooraf kon worden ingeschat. Hierdoor kunnen we goed inschatten wat er moet gebeuren en dit goed met u bespreken.
  • Ook zien we een betere wondgenezing en herstel als we de tanden/kiezen gaan trekken in een schoon gebit met gezond tandvlees.
  • Wat ook belangrijk is: uw huisdier gaat niet onnodig lang onder narcose, wat het geval kan zijn als we proberen om toch alles in 1 behandeling te doen. Twee keer een korte narcose geeft minder kans op onderkoeling en een betere recovery.
  • Als we precies weten wat er moet gebeuren, kunnen we ook een nauwkeurigere prijsindicatie opstellen voor de vervolgbehandeling.

Waarom dentale röntgenfoto’s?

Voor een betere tandheelkundige zorg adviseren wij standaard om röntgenfoto’s te laten maken van het gebit van uw huisdier. Hierdoor kan het volledige gebit in beeld worden gebracht: de wortels, delen van de tanden en kiezen die zich onder het tandvlees bevinden en het kaakbot. Op deze manier kunnen we afwijkingen zien die niet met het blote oog zichtbaar zijn.

De meeste tandproblemen doen zich namelijk voor ter hoogte van de tandhals, de wortels en het kaakbot. Denk hierbij aan aantasting/oplossing van de wortels of het kaakbot, breuken van de wortels en abcessen rondom de wortelpunten. Zo kunnen wij uw huisdier optimaal behandelen waardoor hij/zij niet met pijn blijft rondlopen.

Waarom een gebitsbehandeling?

Waarom een gebitsreiniging?

Honden en katten hebben, net als wij, last van tandplakvorming. Een ophoping van speeksel, bacteriën en voedselresten die, als het niet verwijderd wordt, gaan mineraliseren tot tandsteen. De bacteriën gaan vervolgens ook het tandvlees aantasten met tandvleesontsteking (gingivitis) en bloedend tandvlees tot gevolg. Als er niet wordt ingegrepen, raken ook de wortels en omliggend kaakbot aangetast (paradontitis) en kunnen tanden los komen te staan. Dat resulteert in kiespijn waardoor uw huisdier moeilijker of niet kan eten. Ook kwijlen, aan één zijde kauwen, met de poot over de snuit wrijven en een slechte adem zijn een teken dat het gebit van uw huisdier niet in orde is. Een gezonde hond en/of kat heeft geen slechte adem, ook niet als hij wat ouder is.

Los van het gebit kunnen de bacteriën ook in de bloedbaan terecht komen en inwendige problemen veroorzaken. Zo kan er onder andere aantasting van de hartkleppen optreden en problemen met lever en nieren. Een gezond gebit is dus erg belangrijk voor de algehele gezondheid van uw huisdier!

.1. De gebitsreiniging (eerste deel van de behandeling)

  • Uw dier wordt onder narcose gebracht en wanneer uw huisdier slaapt, wordt deze eerst geïntubeerd om zuurstof en gasnarcose toe te kunnen dienen én te voorkomen dat er water in de keel kan lopen.
  • Vervolgens worden er dentale röntgenfoto’s gemaakt om afwijkingen op te sporen.
  • Daarna wordt het zichtbare tandsteen/plak verwijderd met een ultrasone scaler.
  • Er wordt met een pocketsonde gekeken hoe diep de ruimte tussen de tanden en het tandvlees is. Kan de sonde te diep, dan spreken we van een pocket en kan dit wijzen op paradontale problemen en botoplossing.
  • De gereinigde elementen polijsten we met polijstpasta om kleine glazuurbeschadigingen te herstellen

         

2. De extracties (tweede deel van de behandeling)

  • Net zoals bij de reiniging wordt uw huisdier, na het toedienen van de narcose,  eerst geïntubeerd om zuurstof en gasnarcose toe te kunnen dienen én te voorkomen dat water in de keel loopt.
  • Daarna wordt op de extractieplek een plaatselijke verdoving toegediend zodat uw huisdier zeker geen pijn ervaart en de algehele narcose zo laag mogelijk gehouden kan worden.
  • Er wordt een sneetje gemaakt in het tandvlees en een stukje botweefsel weggeboord om de wortels volledig te kunnen verwijderen. Dit is noodzakelijk om te voorkomen dat er wortelresten achter blijven en in de toekomst alsnog problemen veroorzaken.
  • De tanden worden per wortel verwijderd en de holte wordt grondig uitgespoeld.
  • Daarna worden de wondjes weer dicht gehecht voor een snel herstel.
  • Uw huisdier krijgt na de behandeling altijd een ontstekingsremmer/pijnstiller en zo nodig antibiotica mee naar huis.

 

Preventieve gebitsverzorging

  • Tanden poetsen. Dagelijkse gebitsverzorging zorgt ervoor dat tandplak niet kan hechten en veranderen in tandsteen. Vraag gerust naar onze instructie brief om het tanden poetsen stapsgewijs aan te leren aan uw huisdier.
  • Voeding. Naast poetsen bestaat er ook speciale tandsteenpreventieve voeding. Dit is voeding die krachtige kauwbewegingen stimuleert door een grotere brok en stugge samenstelling en geen plakkerige resten op de tanden achterlaat. De voeding heeft ook een afremmend effect op de ontwikkeling van tandplak en tandsteen.
  • Kauwspeelgoed. Goede kauwkluiven en kauwspeelgoed zorgen voor een masserende beweging langs de kiezen en tanden.
  • Mondhygiëne. Als laatste zijn er ook producten die helpen het gebit van uw hond gezond te houden. Denk daarbij aan antibacteriële gel/doekjes of mondspoelvloeistof.